Wat eet je?


Wat eet je
Eten is de basis van gezondheid.
“Let food be thy medicine and medicine be thy food”
Hippocrates al rond 440 voor Christus.
Het gemiddelde voedingspatroon is niet zo gezond als we denken. Veel voeding bevat pesticiden en daarnaast bevat het niet meer de nutriënten die het wel had 150 jaar geleden.
Waar het mis gaat is in grote lijnen het gebruik van geraffineerde (processed) producten ipv natuurlijk onbewerkte voeding (whole).
Denk aan:
Margarine (plantaardig) ipv boter (natuurlijk)
Tafelzout ipv keltisch zeezout
Bio industrie ipv grasgevoerd / vrije uitloop of wild
Niet biologisch vs biologisch
Producten met veel (verstopt) suiker
Lang houdbaar ipv vers
Maggie blokje ipv zelfgemaakte bouillon
Lage frequentie voeding ipv voeding met hoge energetische waarde
(oreo vs zelfgemaakte bananencake)
Alle E- nummers, smaak versterkers, kleur en geurstoffen, zoetstoffen
Een mens kan heel veel hebben, echter als je uit balans bent of ziek dan is het aanpassen
van je levensstijl tov voeding essentieel om weer in balans te komen.
Wat kun je doen?
Eet met de seizoenen, kook zelf met verse lokale biologische voeding en zorg voor een
voedzame en heilzame basis
Goede dingen toevoegen aan je voeding patroon zoals:
Botten bouillon (rund, kip, vis)
Dierlijke vetten (boter -roomboter, ghee, kokos, olijf, ossenwit-, ei, levertraan, wide vette vis)
Hoge kwaliteit eiwitten (grasgevoerd vlees, wilde vis, vrije uitloop gevogelte en eieren)
Gefermenteerde groentes (zuurkool, kefir, kombucha, kimchi, rauwe (appel) azijn
Rauwe melk producten zoals melk, kaas, kefir, yoghurt etc
Goede bij jouw lichaam passende smaakmakers, kruiden, specerijen zoals: keltisch of himalaya zout, bio (tuin) kruiden.
In het algemeen zijn we teveel koolhydraten gaan eten wat voor teveel afval en vetopslag zorgt.
Vermijd/beperk grote hoeveelheden:
brood, pasta, koekjes, snoep
junkfood, gefrituurde voeding
producten met meer dan 4 ingrediënten
ingrediënten die je niet kunt uitspreken
Eten heeft ook een belangrijke sociale functie en mag geen stressfactor worden, dus neemt je tijd om over te stappen en wees niet te streng voor jezelf.


