Wat eet je?

Wat eet je

Eten is de basis van gezondheid.

“Let food be thy medicine and medicine be thy food”

Hippocrates al rond 440 voor Christus.

Het gemiddelde voedingspatroon is niet zo gezond als we denken. Veel voeding bevat pesticiden en daarnaast bevat het niet meer de nutriënten die het wel had 150 jaar geleden.

Waar het mis gaat is in grote lijnen het gebruik van geraffineerde (processed) producten ipv natuurlijk onbewerkte voeding (whole).

Denk aan:

  • Margarine (plantaardig) ipv boter (natuurlijk)

  • Tafelzout ipv keltisch zeezout

  • Bio industrie ipv grasgevoerd / vrije uitloop of wild

  • Niet biologisch vs biologisch

  • Producten met veel (verstopt) suiker

  • Lang houdbaar ipv vers

  • Maggie blokje ipv zelfgemaakte bouillon

  • Lage frequentie voeding ipv voeding met hoge energetische waarde

    (oreo vs zelfgemaakte bananencake)

  • Alle E- nummers, smaak versterkers, kleur en geurstoffen, zoetstoffen

Een mens kan heel veel hebben, echter als je uit balans bent of ziek dan is het aanpassen

van je levensstijl tov voeding essentieel om weer in balans te komen.

Wat kun je doen?

Eet met de seizoenen, kook zelf met verse lokale biologische voeding en zorg voor een

voedzame en heilzame basis

Goede dingen toevoegen aan je voeding patroon zoals:

  • Botten bouillon (rund, kip, vis)

  • Dierlijke vetten (boter -roomboter, ghee, kokos, olijf, ossenwit-, ei, levertraan, wide vette vis)

  • Hoge kwaliteit eiwitten (grasgevoerd vlees, wilde vis, vrije uitloop gevogelte en eieren)

  • Gefermenteerde groentes (zuurkool, kefir, kombucha, kimchi, rauwe (appel) azijn

  • Rauwe melk producten zoals melk, kaas, kefir, yoghurt etc

  • Goede bij jouw lichaam passende smaakmakers, kruiden, specerijen zoals: keltisch of himalaya zout, bio (tuin) kruiden.

In het algemeen zijn we teveel koolhydraten gaan eten wat voor teveel afval en vetopslag zorgt.

Vermijd/beperk grote hoeveelheden:

  • brood, pasta, koekjes, snoep

  • junkfood, gefrituurde voeding

  • producten met meer dan 4 ingrediënten

  • ingrediënten die je niet kunt uitspreken

Eten heeft ook een belangrijke sociale functie en mag geen stressfactor worden, dus neemt je tijd om over te stappen en wees niet te streng voor jezelf.